9 Ekim 2014 Perşembe

ISPANAKLI YOĞURTLU KÖFTE ( Malatya Usulü)


MALZEMELER

3 kase Malatya yarma bulgur
Yarım kilo ıspanak
4 kase yoğurt
Sarımsak
tuz

ÜZERİ İÇİN;

Tereyağı
kırmızı biber

YAPILIŞI;


Hamuru için yoğurma kabına yarma (bulgur), un, bulgur ve tuzu koyup karıştıralım. Üstüne 1 su bardağı suyu boşaltıp yarım saat dinlendirelim. Dinlenen hamuru yoğurup sonra çok küçük parçalar yaparak köfteleri yapın, yuvarlayın. Köfteler bitince haşlayın, diğer taraftan yıkayıp doğradığınız ıspanakları haşlayın. Sonra haşlanan köftelerle ıspanakları ayrı kaplara alın biraz ılısın. O sırada yoğurdu derin bir taba alıp içine sarımsak biraz tuz ekleyip katı bir kıvam oluşturalım. Köftelerle ıspanağı yoğurda katıp karıştırın. Çok katı olursa yoğurdu az suyla sulandırın. Servis tabağına alıp biberli tereyağını dökün. (Ben dökmedim) Afiyet olsun.

FELLAH KÖFTESİ

Fellah Köftesi

Malzemeler

2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 su bardağı irmik
1 adet soğan – rendelenmiş
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı un
Su- kıvam vermek için
Tuz
Karabiber
Kimyon
 
Sosu için Malzemeler
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 bağ maydanoz – ince kıyılmış
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI


Bulguru 2 bardak sıcak su ile ıslatın. 4 dakika kadar demlenmeye bırakın. Bulgur şiştikten sonra diğer malzemeleri ekleyip, hepsini birlikte yoğurun. Köfte kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Çok katı olursa ara ara su veya katı olursa ara ara un ilave edin. Fındık büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapıp parmağınızla ortasına bastırıp düğme şekli verin. Un serpilmiş tepsiye koyun ve böyle bitene kadar devam edin. Sonra kaynayan suda haşlayıp süzün.

Sos için; Derin bir tencerede zeytin yağını veya sıvı yağı ısıtın, doğranmış soğanları kavurduktan sonra salçaları koyup kavurun tüpün altını kapatıp maydanozu ve haşlanmış köfteleri içine alın ve harmanlayın.

7 Ekim 2014 Salı

KİRAZ YAPRAĞI SARMASI


Malatya ile özdeş bir yemek; Kiraz yaprağı köftesi

(Not: Bunu Malatya'da dut yaprağı, fasulye yaprağı ve asma yaprağı ilede yaparlar)

Malzemeler
500 gr. Kiraz yaprağı
1 Su Bardağı Kırma bulgur (Malatya yöresine has bir tür)
1 Su Bardağı Köftelik bulgur
1 Yemek kaşığı un


Sosu için
3 Orta boy kuru soğan
1 adet Yumurta
150 gr. Tereyağı
2 Kg. Yoğurt



YAPILIŞI;

Malatya ile özdeş bir yemek; Kiraz yaprağı köftesi (Not: Bunu Malatya’da dut yaprağı, fasulye yaprağı ve asma yaprağı ile de yaparlar ve kiraz ağacı meyve vermeden yaprakları su gibiyken kullanılır. )
Yapılması zor gibi gözükse de çok bereketli ve zor olmayan bir lezzet

Kiraz yaprakları üzerine sıcak su dökülerek 5 dakika kapta bekletilir. Ayrı bir geniş kap içerisine kırma ve köftelik bulgur konularak üzerine sıcak su gezdirilirek ıslanması sağlanır ve 15 dk bekletilir. Bekleyen bulgurun üzerine bir kaşık un, tuz ilave edilerek kıvamını buluncaya kadar yoğurulur. Daha sonra kiraz yaprakları süzülerek saplarından ayıklanır. Kiraz yaprağının parlak kısmı alta gelecek şekilde fındık büyüklüğünde hamur parçaları içine konularak ince olarak sigara gibi sarılıp bir tencere içine yerleştirilir. Açılmaması için dikkatli olun bir süre parmak aralarında bekletip Tencereye koyabilirsiniz. Sarma işlemi bitince üzerine bir tabak ters çevrilip konulur havaya kalkmaması için. Sıcak et suyu veya normal su ilave edilerek kısık ateşte dağılmadan pişmeye bırakılır. Ayrı bir tencereye yoğurt, yumurta ve un alınıp iyice çırpılır. Tencere ateş üzerine konularak kesilmemesi için sürekli karıştırarak kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Bu işlem devam ederken kare kare doğradığımız üç adet soğan tereyağı koyduğumuz tavada karamelize olana kadar kavrulur. Pişen kiraz sarması diğer tencerede kaynamaya bırakılan yoğurt sosu içine dökülerek 10 dakika kadar daha pişirilir. Pişen kiraz yaprağı sarması kepçe ile alınarak bir kaba konulur. Üzerine tereyağlı kavrulmuş soğan dökülerek servis edilir. Afiyet olsun.

KURU MEYVELİ KURABİYE


MALZEMELER

  • 225 gram tereyağı veya margarin oda sıcaklığında
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri veya toz Şeker
  • 1 su bardağı ceviz veya fındık robottan çekilmiş
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 2 su bardağı un (silme)
  • 1-1, 5 su bardağı kadar istenilen kuru meyve karışımı (ben hazır aldım)

YAPILIŞI

Fırını 170 dereceye ayarlayın. Mikserle yağ ve şekeri krema haline gelene kadar çırpın. Bütün malzemeleri karıştırma kabına alıp yoğrulacak. Ölçüler tam kullanılırsa, sert bir hamur elde edersiniz, ama eğer kum kum olduysa ve toparlanmıyorsa bir kaç kaşık süt ilave edebilirsiniz.
Hamurdan elinizle küçük parçalar kopartıp istediğiniz şekli verebilirsiniz veya benim gibi kurabiye kalıpları kullanabilirsiniz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve önceden ısınan fırında kurabiyeler kızarıncaya kadar pişirin. Üzeri biraz beyaz kalır ama kurabiyelerin altı kızarınca fırından alın. Tepsi içinde tamamen soğutun. Sıcakken kurabiyeler dağılır. Afiyet olsun.

ISPANAKLI KEK



MALZEMELER

  • 1 su bardağı haşlanmış ve püre edilmiş ıspanak yaprakları
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 yumurta
  • 2 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Un
Muhallebisi için;
  • 1 kg süt
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 125 gr tereyağı
  • 2 çay bardağı un
  • 3-4 parça dövülmüş damla sakızı

YAPILIŞI

Yumurtalar ve şeker güzelce çırpılır, diğer malzemeler de eklenir. Unu 1 su bardağı ekleyip kıvamına göre 1 veya 2 yemek kaşığı daha un eklenebilir. En son püre halindeki ıspanak da ilave edilerek kek hamuru hazırlanır. 170 derece fırında pişirilir, o sırada muhallebimizi hazırlayalım. Yağı bir tencerede eritin. Eriyen yağın üzerine 2 çay bardağı unu süzgeç yardımıyla eleyin (topaklanmaması için) ve hafif ateşte biraz kavurun. Daha sonra soğuk sütü ilave edin. Süt kaynarken şeker ve dövülmüş damla sakızını da ilave edin ve sürekli karıştırın. Fokurdamaya başladığında ateşin altını kapatın. Daha sonra kekin dilediğiniz şekilde arasına ve üzerine muhallebi eşit şekilde yayabilirsiniz. Ben üzerine kullandım. Afiyet olsun.

6 Ekim 2014 Pazartesi

KATMER POĞAÇA




MALZEMELER

  • 2 yumurta (birinin sarısı ayrılacak) oda sıcaklığında
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt (ılık)
  • 1 paket yaş maya
  • Yarım su bardağı sıcak su (mayayı eritmek için)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • Tereyağ veya margarin aralara sürmek için oda sıcaklığında
  • Haşhaş veya susam
İç Malzemeleri:
  • Ben zeytin kullandım

YAPILIŞI;

Derin bir kapta önce sıvı malzemeleri hazırlıyoruz. Öncelikle maya ve sıcak suyu katıp mayayı eritelim parmaklarımızla. Eriyen karışıma şeker, tuz ve mahlebi katıp bunları da eritelim. Sonra ılık süt, sıvı yağ ve yumurtaları (tekinin sarısını ayırarak) katalım. Bunları iyice yedirince unu yavaş yavaş katmaya başlayalım ama kıvamını kaçırmadan, bunun için yavaş hareketlerle bir elimizle yoğurma kıvamını oluşturalım diğer elle un katalım. Un çok ister ama siz ele yapışmayı bıraktığı an un katmayı bırakın, yumuşak bir hamur olmalı. Sonra üzerini kapatıp mayalanması için 20 dakika bekleyin. Mayalanan hamuru yuvarlayıp avuç yardımıyla 12 bezeye ayırıyoruz. 12 bezeyi 15 cm lik açıp her beze arasına oda sıcaklığındaki tereyağı sürüyoruz. 12 bezeyi üst üste koyduktan sonra açıyoruz. Yıldız şeklinde kesip malzeme koyup sarıyoruz sigara böreği gibi ve yağlı kağıda bırakıyoruz. İşlem bitince üzerine yumurta sarısını sürüp üzerine susam döküp 180 derecelik sıcak fırında altlı üstlü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.