23 Kasım 2014 Pazar

PATATESLİ İÇLİ KÖFTE



MALZEMELER

Hamuru İçin:
3 su bardağı pilavlık bulgur1 su bardağı köftelik bulgur2 çorba kaşığı unTuzSu

İç Malzemeleri;

3 patates
2 kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Sıvı yağ

Pul biber,Karabiber,Tuz

Servis için;Tereyağı


YAPILIŞI:
Öncelikle hamuru için yoğurma kabına kalın bulguru, un, köftelik bulguru ve tuzu koyup karıştıralım. Üstüne 1 su bardağı suyu boşaltıp yarım saat dinlendirelim.
O dinlenirken iç malzemeleri hazırlayalım. Patatesleri haşlayalım. Patatesler haşlanırken soğanları soyup küp küp doğrayalım. Derin bir tavada soğanları pembeleşene kadar kavuralım ve salçayı ekleyelim. Haşlanan patatesleri soyup ezelim veya rendeleyelim. Patatesleri soğan harcına ekleyip tuz ve baharatları kararında kattıktan sonra biraz öyle kavuralım özdeşsin. Hazır olan içi soğuması için kenara alıp hamuru hazırlayalım. Dinlendirdiğimiz hamuru azar azar su ilave ederek yoğuralım ve hamur elde edelim. Elde ettiğimiz hamuru yuvarlayıp avuç yardımıyla tutarak parmak yardımıyla içini oyarak iç harcı ekleyip kapatalım. Birbirlerine yapışmayacak şekilde geniş bir siniye dizin. Bu işlem bitene kadar devam edelim. İşimiz bitince derin bir tencere alın su kaynatın kaynayınca tuz ilave edin ve köftelerinizi haşlayın. Piştiğini anlamak için belli bir aralıkla sessiz ortamda kulağınıza götürün çıtlama sesi duyarsanız pişmiştir. Çok nazik davranın parçalanmasın, haşlanan köfteleri bir kaba süzgeçli kaşıkla alıp koyun. Tereyağı kızdırıp üzerine gezdirerek servis yapın. Afiyet olsun.

BOŞNAK BAKLAVASI


 Boşnak Baklavası 

Malzemeler:

  • 1 Paket Hazır Baklavalık yufka
  • 1 su bardağı ceviz veya fındık
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı Tahin
  • pudra şekeri
    Yapılışı
  • Çok Pratik ve lezzetli bir Tarif. Her an yapılacak ve çok beğenilecek tariflerden biri.
    Tahini rahat uygulama yapacağımız bir kaba alalım. Toz şekerle cevizi de alalım ve yufkaları 2 şer kat alarak önce tahini fırça yardımıyla sürelim. Üzerine toz şeker ve ceviz serpip 2 kat yufka koyalım bu işlemi 3 kez uygulayıp son kata 2 kat eklemeden rulo saralım ve ruloları ceviz büyüklüğünde dilimleyip fırın tepsisine tek tek koyalım. İşlem istediğiniz miktar kadar devam etsin. Pişmesi için 180 derecelik fırına atıp üzeri kızarıncaya kadar bekliyoruz. Pişen tatlılarımızı ılıyınca bir kaba alıp üzerine pudra şekeri döküyoruz. Afiyet olsun.

16 Ekim 2014 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI


Malzemeler:


1 adet küçük boy beyaz lahana

3 kuru soğan
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı kuru nane
yarım yemek kaşığı yeni bahar
2 yemek kaşığı toz şeker
tuz
karabiber
zeytinyağı

Hazırlanışı:


Lahananın koçan kısmı ayıklanır ve çıkarılır.(Lahana alırken ortasına bastırın ve ortası hafifçe yumuşak olanı seçin) Yapraklar tek tek ayıklanır. İyice yıkanan yapraklar kaynar suda 10 dak. haşlanır. Haşlanan yapraklar süzülür ve soğumaya bırakılır. Diğer tarafta soğanlar (ne kadar çok soğan kullanırsanız sarmanın tadı o kadar güzel olur) küçük küçük doğranır ve tencerede ısıtılmış zeytinyağında pembeleştirilir. Ardından fıstıklar ilave edilir ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Yıkanıp süzülmüş pirinç eklenir ve hepsi birlikte çevrilerek pirinçler kavrulur. Pirinç kavrulunca tüm baharatlar, kuş üzümü ve toz şeker eklenir ve bir iki defa hafifçe çevrilir. Bir su bardağı sıcak su eklenir ve suyunu çekene kadar altı kısık olarak pişirilir. Pişince altı kapatılır ve soğumaya bırakılır. Diğer tarafta haşlanmış ve soğumuş lahana yapraklarının sert damar kısımları çıkarılır. (Bu kısımları tencerenin altına koyup, sarmaları bunların üzerine dizebilirsiniz.) Yapraklardan avuç içi kadar büyüklükte parçalar alınır , uç kısmına hazırlanan iç harcından konulur ve sarılır. Tüm lahanalar için aynı işlem yapılır. Sarılanlar tencerenin içine düzgün bir şekilde dizilir ve yerleştirilir.
Üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir ve üzerine bir tabak kapatılıp, sıcak su ilave edilip, kısık ateşte pişirilir. Piştikten sonra soğuması beklenir ve kesilmiş limon dilimleriye servis yapılır.


AFİYET OLSUN

ÇİKOLATALI CUPCAKE

  • Kek için
        1 yumurta
         60 gr tereyağı
         1 su bardağı elenmiş un
         3/4 su bardağı süt
         1 su bardağı toz şeker
         30 gr kakao
         1 çay kaşığı karbonat
         1 paket vanilya

    Üzeri için

         150 gr kakaolu fındık kreması
         150 gr bitter çikolata

  • Çikolatalı cupcake hazırlanışı


  • Çikolatalı cupcake: 
    Lezzet'in yemek tarifleri gibi kek tarifleri çok ilgi görüyor. Tereyağı, vanilya ve toz şekeri mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Kakao, un, karbonat ve sütü ekleyip karıştırın.
    Ayrı bir kasede yumurtayı çırpın ve karışıma ekleyip karıştırın. Muffin kaplarına yağlı kağıt yerleştirip hamuru içlerine paylaştırın. 180 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirin. Izgara teli üzerine alarak soğumaya bırakın.
    Soğuyan keklerin üzerine bıçak ile fındık kreması sürün. Sebze soyucu ile çikolatadan kıvrımlar kesin ve keklerin üzerini süsleyerek servis yapın.
    Çikolatalı cupcake artık hazır,
     Afiyet olsun.

  • KAŞARLI MİLFÖY ÇUBUKLARI



    Malzemeler:

    yarım paket milfoy hamuru
    yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
    1 yumurta sarısı
    un ( hamuru açmak için)
    toz biber,haşhaş,susam,çörek otu (isteğe göre)

    Hazırlanışı:

    Harika ve pratik bir tarif daha..
    Evimde her zaman ani misafir ağırlayan biriyimdir. Bu yüzden en pratik tariflerim mutlaka bulunur ve bu tariflerim den birini sizlerle bunu paylaşmak istiyorum.

    Dolaptan çıkarıp yumuşattığınız milföyleri tezgaha alın. Size bakan yüzüne yumurta sarısı sürün.

    Yumurta sürdüğünüz milföylerin üzerine kaşar peyniri ve isteğe göre toz biber serpin.
    Hepsine aynı işlemi uyguladığınız milföyleri 1-2 parmak kalınlığında boyuna dilimleyin. İsterseniz fotoğraftaki gibi burun isterseniz de düz bırakın.
    Hazırladığınız parçaları 2-3 cm aralıklarla yağladığınız fırın tepsisine dizin. 200 derece önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirin.

    NOT: Kaşar yerine Parmesan peyniri kullanabilirsiniz.

    AFİYET OLSUN..

    12 Ekim 2014 Pazar

    SEBZELİ MAKARNA

    Standart makarna tarifleri günümüzde çok kullanılıyor biraz değişik bir şeyler denemek gerektiğini düşünüyorum. SEBZELİ MAKARNA  vejeteryanların rahatlıkla yiyebileceği gibi bir tarif bu tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Eğer siz vejetaryan değilseniz bu tarife Tavuk ekleyerek lezzeti arttırabilirsiniz.. 

    Malzemeler:

    3 kişilik
    • Yarım paket makarna
    • Yarım kabak
    • 1 patlıcan
    • 1 yeşil biber
    • 200 gr. Mantar
    • 1 havuç
    • Yarım paket krema
    • Tuz, karabiber
    • Bir çorba kaşığından az tereyağ
    • dileğe göre baharat
    Yapılışı:

    Kabak, havuç, biberler, patlıcan ve mantar resimde gördüğünüz şekilde ya da dilediğiniz gibi ince doğranır. Makarna bir taraftan haşlanmaya bırakılır. Genişçe bir kapta tereyağı eritilir, havuçlar, mantarlar ve kabaklar ilave edilir. Devamlı karıştırarak yüksek ateşte mantar suyunu bırakmadan 2-3 dakika beraber sotelenir. Biberler ve patlıcan dahil edilir. Sebzeler kendini bırakınca “ne çok diri ne de çok pişmiş olacak. ” zevke göre pişirilir tuz ve karabiber ilave edilir. Krema eklenir. Krema ile 2 dakika kadar pişirilerek makarnanın üzerine gezdirilir. İsterseniz Tavukta ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

    MAYALI POAÇA


    Sevgili Arzu Ablamın Tarifi

    MALZEMELER


    • 2 yumurta (birinin sarısı ayrılacak) oda sıcaklığında
    • 1 su bardağı sıvı yağ
    • 1 su bardağı süt (ılık)
    • 1 paket yaş maya
    • Yarım su bardağı sıcak su (mayayı eritmek için)
    • 2 yemek kaşığı şeker
    • Yarım tatlı kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı mahlep
    • Haşhaş veya susam
    İç Malzemeleri:
    • Peynir
    • Çekirdeksiz zeytin
    • Arzuya göre istediğiniz içi kullanabilirsiniz

    YAPILIŞI

    Her zaman yaptığım ve çok değer verdiğim ablamın tarifi bu tariften vaz geçemeyeceksiniz.

    Derin bir kapta önce sıvı malzemeleri hazırlıyoruz. Öncelikle maya ve sıcak suyu katıp mayayı eritelim parmaklarımızla. Eriyen karışıma şeker, tuz ve mahlebi katıp bunları da eritelim. Sonra ılık süt, sıvı yağ ve yumurtaları (tekinin sarısını ayırarak) katalım. Bunları iyice yedirince unu yavaş yavaş katmaya başlayalım ama kıvamını kaçırmadan, bunun için yavaş hareketlerle bir elimizle yoğurma kıvamını oluşturalım diğer elle un katalım. Un çok ister ama siz ele yapışmayı bıraktığı an un katmayı bırakın, yumuşak bir hamur olmalı. Sonra üzerini kapatıp mayalanması için 20 dakika bekleyin. Mayalanan hamuru yuvarlayıp avuç yardımıyla içini açıp malzeme doldurup kapatıp yuvarlıyoruz. Arzuya göre istediğiniz şekli verin. Yağlı kağıda yaptığınız poğaçaları bırakalım ve üzerine yumurta sarısını sürüp susam (haşhaş) serpip sıcak 180 derecelik fırında altlı üstlü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

    TON BALIKLI MAKARNA

    Sevgili Annemin sürekli yaptığı Hemen 15 dakika da hazır olabilecek,pratik makarna tarifi,
    Malzemeler


    Yarım paket makarna
    1  kutu konserve ton balık
    1 kutu konserve mısır(ben koymadım)
    2 yemek kaşığı tereyağ
    2 çay kaşığı tuzpul biber
    maydanoz

    Yapılışı
    Makarnayı kaynayan suya, tuz ve biraz da sıvı yağla birlikte bırakıyoruz. Birbirine yapışmaması için yağ ilavesi. Haşladıktan sonra, haşlama suyunu süzüyoruz.2 kaşık tereyağını tencerede eritip, makarnamı ilave ediyoruz. Bir karıştırıp ocağın altını kapatıyoruz. Üzerine ton balık ve süzülüp sudan geçirilmiş mısırları ilave ediyoruz Üzerine maydanoz ve pul biber serpiyoruz. 
    Afiyet olsun..

    9 Ekim 2014 Perşembe

    ISPANAKLI YOĞURTLU KÖFTE ( Malatya Usulü)


    MALZEMELER

    3 kase Malatya yarma bulgur
    Yarım kilo ıspanak
    4 kase yoğurt
    Sarımsak
    tuz

    ÜZERİ İÇİN;

    Tereyağı
    kırmızı biber

    YAPILIŞI;


    Hamuru için yoğurma kabına yarma (bulgur), un, bulgur ve tuzu koyup karıştıralım. Üstüne 1 su bardağı suyu boşaltıp yarım saat dinlendirelim. Dinlenen hamuru yoğurup sonra çok küçük parçalar yaparak köfteleri yapın, yuvarlayın. Köfteler bitince haşlayın, diğer taraftan yıkayıp doğradığınız ıspanakları haşlayın. Sonra haşlanan köftelerle ıspanakları ayrı kaplara alın biraz ılısın. O sırada yoğurdu derin bir taba alıp içine sarımsak biraz tuz ekleyip katı bir kıvam oluşturalım. Köftelerle ıspanağı yoğurda katıp karıştırın. Çok katı olursa yoğurdu az suyla sulandırın. Servis tabağına alıp biberli tereyağını dökün. (Ben dökmedim) Afiyet olsun.

    FELLAH KÖFTESİ

    Fellah Köftesi

    Malzemeler

    2 su bardağı ince bulgur
    2 su bardağı sıcak su
    1 su bardağı irmik
    1 adet soğan – rendelenmiş
    1 adet yumurta
    1 yemek kaşığı domates salçası
    3-4 yemek kaşığı un
    Su- kıvam vermek için
    Tuz
    Karabiber
    Kimyon
     
    Sosu için Malzemeler
    2 diş sarımsak
    2 yemek kaşığı biber salçası
    1 yemek kaşığı domates salçası
    1 bağ maydanoz – ince kıyılmış
    1 su bardağı zeytinyağı
    Tuz
    Karabiber

    YAPILIŞI


    Bulguru 2 bardak sıcak su ile ıslatın. 4 dakika kadar demlenmeye bırakın. Bulgur şiştikten sonra diğer malzemeleri ekleyip, hepsini birlikte yoğurun. Köfte kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Çok katı olursa ara ara su veya katı olursa ara ara un ilave edin. Fındık büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapıp parmağınızla ortasına bastırıp düğme şekli verin. Un serpilmiş tepsiye koyun ve böyle bitene kadar devam edin. Sonra kaynayan suda haşlayıp süzün.

    Sos için; Derin bir tencerede zeytin yağını veya sıvı yağı ısıtın, doğranmış soğanları kavurduktan sonra salçaları koyup kavurun tüpün altını kapatıp maydanozu ve haşlanmış köfteleri içine alın ve harmanlayın.

    7 Ekim 2014 Salı

    KİRAZ YAPRAĞI SARMASI


    Malatya ile özdeş bir yemek; Kiraz yaprağı köftesi

    (Not: Bunu Malatya'da dut yaprağı, fasulye yaprağı ve asma yaprağı ilede yaparlar)

    Malzemeler
    500 gr. Kiraz yaprağı
    1 Su Bardağı Kırma bulgur (Malatya yöresine has bir tür)
    1 Su Bardağı Köftelik bulgur
    1 Yemek kaşığı un


    Sosu için
    3 Orta boy kuru soğan
    1 adet Yumurta
    150 gr. Tereyağı
    2 Kg. Yoğurt



    YAPILIŞI;

    Malatya ile özdeş bir yemek; Kiraz yaprağı köftesi (Not: Bunu Malatya’da dut yaprağı, fasulye yaprağı ve asma yaprağı ile de yaparlar ve kiraz ağacı meyve vermeden yaprakları su gibiyken kullanılır. )
    Yapılması zor gibi gözükse de çok bereketli ve zor olmayan bir lezzet

    Kiraz yaprakları üzerine sıcak su dökülerek 5 dakika kapta bekletilir. Ayrı bir geniş kap içerisine kırma ve köftelik bulgur konularak üzerine sıcak su gezdirilirek ıslanması sağlanır ve 15 dk bekletilir. Bekleyen bulgurun üzerine bir kaşık un, tuz ilave edilerek kıvamını buluncaya kadar yoğurulur. Daha sonra kiraz yaprakları süzülerek saplarından ayıklanır. Kiraz yaprağının parlak kısmı alta gelecek şekilde fındık büyüklüğünde hamur parçaları içine konularak ince olarak sigara gibi sarılıp bir tencere içine yerleştirilir. Açılmaması için dikkatli olun bir süre parmak aralarında bekletip Tencereye koyabilirsiniz. Sarma işlemi bitince üzerine bir tabak ters çevrilip konulur havaya kalkmaması için. Sıcak et suyu veya normal su ilave edilerek kısık ateşte dağılmadan pişmeye bırakılır. Ayrı bir tencereye yoğurt, yumurta ve un alınıp iyice çırpılır. Tencere ateş üzerine konularak kesilmemesi için sürekli karıştırarak kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Bu işlem devam ederken kare kare doğradığımız üç adet soğan tereyağı koyduğumuz tavada karamelize olana kadar kavrulur. Pişen kiraz sarması diğer tencerede kaynamaya bırakılan yoğurt sosu içine dökülerek 10 dakika kadar daha pişirilir. Pişen kiraz yaprağı sarması kepçe ile alınarak bir kaba konulur. Üzerine tereyağlı kavrulmuş soğan dökülerek servis edilir. Afiyet olsun.

    KURU MEYVELİ KURABİYE


    MALZEMELER

    • 225 gram tereyağı veya margarin oda sıcaklığında
    • 4 yemek kaşığı pudra şekeri veya toz Şeker
    • 1 su bardağı ceviz veya fındık robottan çekilmiş
    • 1 çay kaşığı vanilya
    • 2 su bardağı un (silme)
    • 1-1, 5 su bardağı kadar istenilen kuru meyve karışımı (ben hazır aldım)

    YAPILIŞI

    Fırını 170 dereceye ayarlayın. Mikserle yağ ve şekeri krema haline gelene kadar çırpın. Bütün malzemeleri karıştırma kabına alıp yoğrulacak. Ölçüler tam kullanılırsa, sert bir hamur elde edersiniz, ama eğer kum kum olduysa ve toparlanmıyorsa bir kaç kaşık süt ilave edebilirsiniz.
    Hamurdan elinizle küçük parçalar kopartıp istediğiniz şekli verebilirsiniz veya benim gibi kurabiye kalıpları kullanabilirsiniz. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin ve önceden ısınan fırında kurabiyeler kızarıncaya kadar pişirin. Üzeri biraz beyaz kalır ama kurabiyelerin altı kızarınca fırından alın. Tepsi içinde tamamen soğutun. Sıcakken kurabiyeler dağılır. Afiyet olsun.

    ISPANAKLI KEK



    MALZEMELER

    • 1 su bardağı haşlanmış ve püre edilmiş ıspanak yaprakları
    • 1 su bardağı sıvı yağ
    • 1 su bardağı toz şeker
    • 3 yumurta
    • 2 paket vanilya
    • 1 paket kabartma tozu
    • Un
    Muhallebisi için;
    • 1 kg süt
    • 1,5 su bardağı toz şeker
    • 125 gr tereyağı
    • 2 çay bardağı un
    • 3-4 parça dövülmüş damla sakızı

    YAPILIŞI

    Yumurtalar ve şeker güzelce çırpılır, diğer malzemeler de eklenir. Unu 1 su bardağı ekleyip kıvamına göre 1 veya 2 yemek kaşığı daha un eklenebilir. En son püre halindeki ıspanak da ilave edilerek kek hamuru hazırlanır. 170 derece fırında pişirilir, o sırada muhallebimizi hazırlayalım. Yağı bir tencerede eritin. Eriyen yağın üzerine 2 çay bardağı unu süzgeç yardımıyla eleyin (topaklanmaması için) ve hafif ateşte biraz kavurun. Daha sonra soğuk sütü ilave edin. Süt kaynarken şeker ve dövülmüş damla sakızını da ilave edin ve sürekli karıştırın. Fokurdamaya başladığında ateşin altını kapatın. Daha sonra kekin dilediğiniz şekilde arasına ve üzerine muhallebi eşit şekilde yayabilirsiniz. Ben üzerine kullandım. Afiyet olsun.

    6 Ekim 2014 Pazartesi

    KATMER POĞAÇA




    MALZEMELER

    • 2 yumurta (birinin sarısı ayrılacak) oda sıcaklığında
    • 1 su bardağı sıvı yağ
    • 1 su bardağı süt (ılık)
    • 1 paket yaş maya
    • Yarım su bardağı sıcak su (mayayı eritmek için)
    • 2 yemek kaşığı şeker
    • Yarım tatlı kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı mahlep
    • Tereyağ veya margarin aralara sürmek için oda sıcaklığında
    • Haşhaş veya susam
    İç Malzemeleri:
    • Ben zeytin kullandım

    YAPILIŞI;

    Derin bir kapta önce sıvı malzemeleri hazırlıyoruz. Öncelikle maya ve sıcak suyu katıp mayayı eritelim parmaklarımızla. Eriyen karışıma şeker, tuz ve mahlebi katıp bunları da eritelim. Sonra ılık süt, sıvı yağ ve yumurtaları (tekinin sarısını ayırarak) katalım. Bunları iyice yedirince unu yavaş yavaş katmaya başlayalım ama kıvamını kaçırmadan, bunun için yavaş hareketlerle bir elimizle yoğurma kıvamını oluşturalım diğer elle un katalım. Un çok ister ama siz ele yapışmayı bıraktığı an un katmayı bırakın, yumuşak bir hamur olmalı. Sonra üzerini kapatıp mayalanması için 20 dakika bekleyin. Mayalanan hamuru yuvarlayıp avuç yardımıyla 12 bezeye ayırıyoruz. 12 bezeyi 15 cm lik açıp her beze arasına oda sıcaklığındaki tereyağı sürüyoruz. 12 bezeyi üst üste koyduktan sonra açıyoruz. Yıldız şeklinde kesip malzeme koyup sarıyoruz sigara böreği gibi ve yağlı kağıda bırakıyoruz. İşlem bitince üzerine yumurta sarısını sürüp üzerine susam döküp 180 derecelik sıcak fırında altlı üstlü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.