12 Ekim 2014 Pazar

MAYALI POAÇA


Sevgili Arzu Ablamın Tarifi

MALZEMELER


  • 2 yumurta (birinin sarısı ayrılacak) oda sıcaklığında
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt (ılık)
  • 1 paket yaş maya
  • Yarım su bardağı sıcak su (mayayı eritmek için)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • Haşhaş veya susam
İç Malzemeleri:
  • Peynir
  • Çekirdeksiz zeytin
  • Arzuya göre istediğiniz içi kullanabilirsiniz

YAPILIŞI

Her zaman yaptığım ve çok değer verdiğim ablamın tarifi bu tariften vaz geçemeyeceksiniz.

Derin bir kapta önce sıvı malzemeleri hazırlıyoruz. Öncelikle maya ve sıcak suyu katıp mayayı eritelim parmaklarımızla. Eriyen karışıma şeker, tuz ve mahlebi katıp bunları da eritelim. Sonra ılık süt, sıvı yağ ve yumurtaları (tekinin sarısını ayırarak) katalım. Bunları iyice yedirince unu yavaş yavaş katmaya başlayalım ama kıvamını kaçırmadan, bunun için yavaş hareketlerle bir elimizle yoğurma kıvamını oluşturalım diğer elle un katalım. Un çok ister ama siz ele yapışmayı bıraktığı an un katmayı bırakın, yumuşak bir hamur olmalı. Sonra üzerini kapatıp mayalanması için 20 dakika bekleyin. Mayalanan hamuru yuvarlayıp avuç yardımıyla içini açıp malzeme doldurup kapatıp yuvarlıyoruz. Arzuya göre istediğiniz şekli verin. Yağlı kağıda yaptığınız poğaçaları bırakalım ve üzerine yumurta sarısını sürüp susam (haşhaş) serpip sıcak 180 derecelik fırında altlı üstlü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder