6 Ekim 2014 Pazartesi

KATMER POĞAÇA




MALZEMELER

  • 2 yumurta (birinin sarısı ayrılacak) oda sıcaklığında
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt (ılık)
  • 1 paket yaş maya
  • Yarım su bardağı sıcak su (mayayı eritmek için)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • Tereyağ veya margarin aralara sürmek için oda sıcaklığında
  • Haşhaş veya susam
İç Malzemeleri:
  • Ben zeytin kullandım

YAPILIŞI;

Derin bir kapta önce sıvı malzemeleri hazırlıyoruz. Öncelikle maya ve sıcak suyu katıp mayayı eritelim parmaklarımızla. Eriyen karışıma şeker, tuz ve mahlebi katıp bunları da eritelim. Sonra ılık süt, sıvı yağ ve yumurtaları (tekinin sarısını ayırarak) katalım. Bunları iyice yedirince unu yavaş yavaş katmaya başlayalım ama kıvamını kaçırmadan, bunun için yavaş hareketlerle bir elimizle yoğurma kıvamını oluşturalım diğer elle un katalım. Un çok ister ama siz ele yapışmayı bıraktığı an un katmayı bırakın, yumuşak bir hamur olmalı. Sonra üzerini kapatıp mayalanması için 20 dakika bekleyin. Mayalanan hamuru yuvarlayıp avuç yardımıyla 12 bezeye ayırıyoruz. 12 bezeyi 15 cm lik açıp her beze arasına oda sıcaklığındaki tereyağı sürüyoruz. 12 bezeyi üst üste koyduktan sonra açıyoruz. Yıldız şeklinde kesip malzeme koyup sarıyoruz sigara böreği gibi ve yağlı kağıda bırakıyoruz. İşlem bitince üzerine yumurta sarısını sürüp üzerine susam döküp 180 derecelik sıcak fırında altlı üstlü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder